BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 9, 2009

Keburukan Dunia dan meninggalkannya ! !
Assalamualaikum
Sukur pada Allah kerana dengan kehendaknya jua kita dapat berkongsi ilmu pengetahuan kita pada malam ini. Malam ini wahai para pembaca saya ingin berkongsikan ilmu tantang DUNIA yang fana ini.
Pada sekarang ini ramai manusia terlalu mengejar dunia hingga lupa akan hari akhirat. Banyak jugak manusia merasa aman dan tentram duduk di dunia yang sementara ini hingga merasa ia adalah tempat yang abadi. Inilah penyakit yang terdapat di kalangan masyarakat sekarang. Penyakit wahan !! ( cinta dunia dan takut mati. ) Merasa aman dengan kedudukan dan harta hingaa hati tertutup denga Allah.
wahai para pembaca mari lah kita renung betapa buruknya dunia ini dan mengapa kita mesti meningallkannya.( meningalkan keinginan cuma mengambil keperluan untuk beribadah). mari lah kita sama sama berselawat kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W dan bersedekah fatiaah pada baginda dan keluarga serta sahabat dan pengikut baginda hingga ke akhir zaman.
Telah banyak ayat alquran yang mencela dunia an memperingatkan manusia agar menjauhinya, sekaligus menyeru meraka ke Akhirat. Bahkan itulah inti risalah yang di sampaikan oleh para nabi as. Oleh kerana telah maklum maka tidak perlulah di sebutkan ayatnya. Akan tetapi kami ketengahkan saja beberapa hadis yang menerangkan soal tersebut.
Dirawikan pada suatu hari ketika rasulullah SAW melalui bangkai kambing lalu bginda bersabda
" Tidakkah engkau lihat bangkai ini telah di hinakan oleh pemiliknya?"
Meraka menjawab, " jelas saja hina.Buanglah dia!" kemudian Rasulullah SAW bersabda:
"Demi zat yang aku dalam kekuasaannya. Sesunguhnya dunia lebih hina bagi Allah daripada bangkai kambing ini bagi pemiliknya.Kalau dunia di sisi Allah sebanding dengan Nyamuk tidak akan seteguk air pun di berikan kepada orang kafir."
Rasulullah SAW bersabda:
"Dunia ini penjara bagi orang mukmin dan surga bagi orang kafir."
Baginda bersabda:
"Dunia ini dilaknati.Selain apa yang untuk Allah SWT."
Abu Musa Al-Ashari berkata: telah bersabda Rasulullah SAW:
"siapa yang menyukai dunianya, dia meremehkan akhiratnya, siapa lebih menyukai Akhiratnya, tentulah meremehkan dunianya. Pentingkan yang kekal di atas yang fana."
Juga Rasulullah SAW bersabda:
"Cinta dunia sumber segala kesalahan."
Rasulullah SAW bersabda:
"Sesunguhnya aku telah menjauhkan dunia untukmu. janganlah engkau hidupkan dia sesudahku. Sesetengah kebusukan dunia adalah bahawa kedehakan terhadap Allah ada di sana.Sesetengah keburukan dunia bahawa kau tidak ingat pada Akhirat kecuali kau meningalkannya. Ingatlah, Ambilah dunia sekadarnya janganlah engkau menyertainya dan beramallah.Sesunguhnya punca segala keselahan adalah cinta dunia dan kesenangan yang sedikit dapat menyeret seseorang dalam derita yang panjang"
Baginda Bersabda lagi:
"Sesunguhnya aku telah menjauhkan dunia darimu dan engkau duduk diatasnya. maka di situ kau tidak tergoda oleh kekuasaan dan wantia dan dunia pun tidak mengodda mereka.
"Sesunguhnya mereka tidak akan menawarkan kepadamu selama engkau meninggalkan meraka berserta dunianya. Hindarilah wanita dengan berpuasa dan solat!"


"siapa di waktu pafi lebih mementingkan dunia maka dia tidak memiliki sesuatu dari Allah. Malah Allah akan menetapkan empat hal dalam hatinya; kedukaan yang tidak pernah ada putusnya, kesibukan yang tidak pernah ada rehatnya. Kekafiran yang tidak pernah sampai kaya dan angan angan yang tidak pernah ada hentinya.
" Dunia ini berada di antara langit dan bumi. Sejak diciptakan Allah tidak pernah melihatnya.Ketika hari kiamat dia berkata, " Ya Tuhanku, Jadikanlah aku dekat pada wali wali mu pada hari ini.Allah berkata, " Diamlah engkau, wahai yang tidak berguna apa apa! Sesunguhnya aku tidak merelakan engkau bagi mereka di dunia.


Apakah aku akan merelakan mu bagi meraka di hari ini?"
"Pada harii kiamat, di kumpulkan beberapa kaum. Amal meraka sebesar gunung tuhamah. Namun meraka di perintahkan masuk Neraka. " meraka bertanya. " Wahai Rasulullah, apakah meraka solat?" rasulullah berkata, " Benar, Mereka solat dan puasa bahkan bangun malam untuk beribadah tetapi apabila melihat dunia lantas meraka terpaut padanya."
"jangan engkau sibukan hatiimu dengan mengingati dunia!"
"Wahai pemburu dunia jika kau tinggalkan dunia itu lebih baik."
Ini lah sabda Rasulullah SAW tentang betapa busuknya dunia n mengapa kita harus meningalkannya. moga kita semua mendapat taufik dan hidayah dari Allah dan rahmatnya di Dunia dan Akhirat
Said Bib Mas'ud berkata, " jika kau lihat harta seseorang bertambah namun akhiratnya berkurang dan dia rela saja dengan begitu jelaslah dia tertipu dan di pemainkan namun tidak merasa.


0 comments: